21.08.2024 г., 7:41 ч.

Молитва за моята България 

  Поезия
112 5 4

МОЛИТВА ЗА МОЯТА БЪЛГАРИЯ

 

... до пролетта са два сезона, два! –

и, щом замръзне селската рекичка,

ще цепим с дядо в дворчето дърва

и ще ги мъкнем с кривата количка,

 

в постланата с рогозки одая

ще ги редим под печката със баба,

ще втасва пак тестото без мая

и пак ще се прекръстя върху хляба,

 

с дъха на джоджен, чубрика и ким,

от огъня – додето къкри боба,

над къщицата ще се вие дим

от ранна утрин чак до късна доба,

 

и друмник ли ни спре – немил-недраг,

ще пийне с дядо винце от котлето,

връз мене Шаро – лавне ли по мрак,

ще го прегърна, кучето проклето! –

 

и с дюли две от вехтия комод

ще тръгна пак по своите пътеки.

И ще се моля – Българският род

да бъде – нине, присно и во веки!

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "Българският род
    да бъде!" - Много народ знае, че се членува според подлога, без да подозира кой е той.
    Нищо не ми дращи в стиховете ти, Валерий - естетично издържани са...и перфектно отчетливи за интонацията, която внушаваш!
  • Спомням си за Андрей Германов...
    Явно сте близки по натюрел!
  • Ах, че прекрасно!
    Неподражаем.
  • Великан!
Предложения
: ??:??