МОЛИТВА ЗА ПОЕТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
Аз не познавам весели Поети! – край тях с години плаках, пях и пих.
Разбрах, че не в лъжливи пируети! – от Болката се ражда всеки стих.
Дори да го натикат във боклука, и там ще пее в ямб – или в хорей.
Не жажда нито „Нобел“, нито „Букър“ – един невероятен вейхайвей!
Не го интересуват власт и слава, ни почести, злата, ни кош с пари.
Eдинствено – което заслужава, е – с него да сме малко по-добри?
В зори да му речем здравей, Поете! И да го изпроводим с лека нощ! –
един човек, останал непрочетен в света, не дал за него пукнат грош.
И аз – нали съм син на Терпсихора, молитвата си кротка ви чета –
обичайте Поетите си, хора! – те носят Светлината на света!
16 октомврий 2023 г.
гр. София, 19, 00 ч.
© Валери Станков Всички права запазени