18.10.2024 г., 11:20 ч.

Молитва за село Светлеч 

  Поезия
124 2 2

МОЛИТВА ЗА СЕЛО СВЕТЛЕЧ

 

Стадион насред полето край забравено шосе.

Нечие магаре клето покрай тъча си пасе.

Вятърът търкаля тръни откъм близките била.

А полето тихо тъне в непрогледната мъгла.

В пазвицата на баира малка гаричка – Светлеч.

Влаковете тук не спират, бързат нейде надалеч.

Седем къщи, три ливади и сюрийка със овце.

 

Всякоя стопанка вади вечер котелка с млекце.

Нито даскало, ни отче, нито кмет, ни МВР.

И денят, когато почне, сетне свършва си добре.

Вредом дъха на люцерна, на отел и див пелин.

И дедик с лула вечерна пуши като стар комин.

Над кандилцето с елея чуй безмълвната ми реч? –

Боже, дай ми да живея в малкото селце Светлеч.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??