МОМЕНТ, ЗАПЪЛНИЛ ЦЯЛ ЖИВОТ
І. Някъде около 1950.
Аз съм Българче, пък гръцки шоколад
ми се яде...
Намира се, но струва скъпо,
а Дядо ми не бе научил
Баща ми да краде...
Че с тия "яки трудодни" от ТеКе Зето
на всички май
ни оголя дупето.
Навред край мен Мизерия и Глад,
а аз крещя и искам
гръцки шоколад!
Напрегнах малкия си мозък,
намерих начин лесен!
Заситих детската си лакомия
със марципанени бонбони
"Горска песен"...
Оформиха от мен дете послушно,
умно и разбрано.
Покорно да понася, без капризи,
"Трудностите на момента".
И да не крещи като съдрано,
че туй са трикове
на политическата
мента...
ІІ. 50 години по-късно.
Сега съм старче кротко и разбрано.
В калъп на жалка пенсийка скатано.
Пак слушам старата
"Симфония в червено",
но аранжирана по-новому,
в маслиненозелено...
И пак стоически понасям
на "Демокрацията"
"трудните моменти".
Чужди борчове изплащам,
от Кредиторите получавам
щедри комплименти...
Родни политбюровски наследници,
вдъхват нов кураж,
с новоизлюпен,
трудно достижим
красив мираж...
И гонят само лична прокопсия,
забили алчен взор
в претъпканата си кесия.
Безсрамно всеки декларира:
"Аз не съм от тях !"
А Ганьо се усмихва кротко и добавя:
"Късат ме от смях!"...
ІІІ.Епилог.
Ще изчакам Свети Петър
да ми прати Виза.
Нему лично да се жаля,
че животът ми премина
в "Перманентна криза".
Ще Го моля да не брои тоя мой живот!
В следващия да ме прати,
дето няма
Псевдодемократи!
Дето няма Комунисти!
На планета,
дето Хората
са Чисти...
© Петър Петров Всички права запазени