Здравей, приятел! - Всеки път
аз поздравявам малчугана.
От кея бързам, а дъждът
ни хваща мокри във капана.
Ах, този кротък, плачещ дъжд
почивката ми ще съсипе!
Морето бурно, изведнъж
да ще да кротне тук вълните.
И от смраченото небе
денят да блесне многоцветен.
На плажа мокър час поне
да сетя полъха ти летен.
Навярно някоя вълна
ще близне плажната хавлия.
Милувка морска е това,
пред тъмната, солена сприя,
която ще ме повлече
и два пъти за миг обърне.
Вълната щом се оттече,
дъждът отново ще се върне...
Здравей, приятел! Всеки път
съзирам детската усмивка,
очите живи как блестят -
лъчът на моята почивка.
© Иван Христов Всички права запазени