На подпоручик Мазгалов
Посвещава се на подпоручик Мазгалов и 13-те му войници, които предпочитат да бъдат изгорени живи, но не се предават!
Тринадесет мъже скалата държаха,
атаките бесни на френци громяха,
картечници тракат, бомби гърмят,
мините съскат, шрапнели летят,
юнаците знаят - тук ще измрат.
Ала борбата не спира,
напротив
набира плашеща сила,
и кат’ мощна и бурна стихия,
французките орди напират.
Шепа войници ги спират.
Горд, подпоручик Мазгалов
един вожд, останал е сам,
боят следи зорко,
а в очите му ярко блещукат,
и гняв и огън и жар.
И до една, всяка страшна атака,
героите с храброст и сила възпряха.
Долът с вражи тела настляха.
Като синя-мъртва вълна,
безброй френци тихо лежаха.
В този момент драматичен,
към входа в скалата се стичат,
френски огнепръскачки - от ада
бранителите на клада обричат
всички вътре изгарят…
и бойците, и Мазгалов вече са в Раят.
И когато Балканският вятър повее,
отново, на кървавата Голгота,
там, над Скалата - гроб.
Трябва да помним за храбрият взвод,
избрал геройската смърт пред живот.
© Людмил Йоцов Всички права запазени