На всеки миг Целта
Онзи, Който е Всевечен –
без начало и без край,
на човека грешен рече:
„Щом сгрешиш, се в миг покай!“
Онзи, Който е без име
и е с много имена,
и през лятото и зиме
ни изпраща светлина
за напътствие в тъмите
и дарява ни храна
и вода и дъх, наситен
с белоснежна топлина,
Той дарява въздух ценен
на създанията в срок
и се грижи нощ и денем
за богат и за убог.
Той е Смисълът да бъдеш
малко по-добър човек,
да живееш в дом оскъден
с дух спокоен, чист и лек.
Той е Ритъм в тишината,
в мрака гъст е Ярък Лъч.
Той затвори в плът душата,
в нас всели любов и жлъч.
Тук ни праща да се учим
с радост от добро и зло.
Молим – прошка да получим
и за бъдно, и било!
Онзи, Който е Всевечен,
е на всеки миг Целта,
а човекът Го отрече
и затъна в суета…
© Бòгумѝл Шàар Всички права запазени
в нас всели любов и жлъч." Не е като да нямаме избор. А Той "ще вкара" равновесието е него.