Напътствие от Себе си за себе си
Хапвай, колкото да оцелееш,
с мярка пий единствено вода,
не жадувай дълго да живееш –
жаждата е дяволска юзда!
Пълният стомах далеч прокужда
всяко вдъхновение за миг,
затова не яж без крайна нужда –
като някой див чревоцентрик!
Без значение кога заспиваш –
ставай рано с първите петли!
Времето преди зора разкрива
всички помисли – добри и зли.
Винаги към себе си критичен
и ужасно строг без жал бъди!
Никога с доволство не изричай,
че добро направил си преди!
Винаги пред себе си до болка
откровен, открит и прям бъди!
В миг навий на непотребна ролка
всяко нещо, станало преди!
А към другите великодушен
и безкористно добър бъди,
търпеливо винаги ги слушай
и прощавай грешки и вреди!
Много често за Смъртта си спомняй,
за да мислиш трезво без покой,
че след миг душата ти бездомна
се завръща при Твореца твой!
Затова, че неусетно съхнеш,
с благодарност вдишвай с пълна гръд!
Дъх поемеш, мигнеш и издъхнеш,
и пръстта поглъща прашна плът…
Жребият е хвърлен и остава
само да те спуснат в гроб дълбок,
затова с търпение, с прослава
постоянно споменавай Бог!
© Бòгумѝл Шàар Всички права запазени
И аз не твърдя, че съм го постигнал, даже съм много далеч от това ниво, но това е една достойна цел, към която си струва човек да се стреми.