Как се нарича народ - арогантен,
Народ що не знае, дума блага,
Хóра що усмивка не познават?
Тъжен, бих ви казал, тъжен е този народ.
Ей туй е то, горчивата истинина значи.
Злоба нечовешка в нас си живее
И не леко да тлее, а силно гори.
Ръка на ближния не ще да подадем,
Сам да се спася, щом не мисли като мен.
Та питам аз как се нарича народ,
Що доброто е той забравил,
Забравил е милост и жал,
Забравил историята славна.
Това е то народ забравил и чест.
Тъжно е казвам ти човече
Усмивки нийде не виждам вече
Само очи пръскащи искри
И злобни думи извиращи като змии
За жалост ей такъв е станал народа...
© Цони Всички права запазени