Не е толкова важно
Акцентът силен и фатален,
Ненужен е най-често.
Нищо не е важно в степен такава,
Че да се набляга прекомерно
върху него.
Неотвратим е на махалото
Закона. На вечното движение.
Не опитвай се да задържиш -
Положение сал едно.
В неизвестност, в неопределеност,
Ти движи се.
Да се изненадаш сам дори на това
Що там роди се, или появи се.
Видиш ти когато че - пътища-пътеки много
Има във света - равновесие ще придобиеш.
Ще формираш своята душа-градина
С безброй растения-цветя.
Духът е нещо вечно - неизвестно.
Духът е всъщност този, които
Вее вечно и се движи - той,
На вечен дом строител е,
На градина - градинар, и пастир
Прекрасен на една красива крава
Ил сърна, елен - що душа зове се.
Слава на духа, и слава на душата.
Боговете духове са те - подобен
Дух станѝ и ти.
Не доказвай със упорство прекомерно
Илюзиите свои.
Отмествай се, не вярвай толкоз
на свойта неподвижност.
Само външно Буда неподвижен е.
Духът му с всичко тук природно е
Съединен.
Природата обичай, нея наблюдавай -
Виж нейния разнообразен дух.
Нищо важно толкоз не е - че да
Себе си, душата своя, своят дух
Загубиш ил погубиш.
Неувереността си не отричай,
Живей и поживей със нея.
Виж какво ти носи - тя носи
Варианти, нова светлина.
Пътища прекрасни за твоите крака.
Колебай се, когато нужно е -
За колебание, ако трябва, време
Дай си -
За да после станеш твърд, непоколебим.
На неща суетни внимание не
Обръщай много или никак.
И това дори - що го ти наричаш важно
- смятай него също за
Не много важно във момент един.
За нещо ново ти така -
Си построяваш път.
Във нещата, в множеството същества,
утеха се съдържа
За това, че - което не направиш ти,
Друг ще го направи.
Домът за който споменах, обаче,
Важен е, градината за градинаря.
И душата-крава що пасе трева -
това са все задачи на духа.
Задача всяка важна е все пак, щом
От нейното решение пътят наш
Зависи по-нататък.
Слава на Велес!
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов Всички права запазени