Не съм дошъл на този свят
като през турско да премина...
И аз да нося ялов цвят…
Да ме забравят за година.
Аз искам да ме сочат с пръст
и да си шепнат, щом премина…
Да нося гордо своя кръст…
Да правя собствена пъртина!
Да кажат, че съм бял човек…
Не съм на никого подлога!
Не съм хъшлак или зевзек…
О, аз помагам где-що мога…
От топли чувства насълзен,
на всички исках да помогна…
Яда си аз потъпквах в мен
и исках камъка да трогна!..
Аз знам, че този свят корав
с дела не можеш ти да трогнеш!...
Тук само силният е прав,
на слабия кой ще помогне?!
И така във този кръг
въртях се просто до полуда!
Аз съм бурмичка на чекрък!
За Светлото съм - пеперуда…
© Христо Славов Всички права запазени