Нощта - огромен пуст хангар
затваря свойто отражение
в мълчаливата истерия на тишината...
И излетели самолети
в погледа се търсят.
Крилата им оставят
силуети
върху премазаните
къщи.
Кое летище ще ги приземи...?
Един побягнал метеор
догаря -
свещ в бялата мъгла,
която никого обратно не завръща...
© Младен Мисана Всички права запазени
Това е едно много старо мое стихотворение - от 80-те години на миналия век. Спомням си, че го предложих, заедно с цял цикъл в сп.Пламък.
Тогава консултант в отдел поезия на списанието беше Рада Александрова. На съседното бюро работеше Живка Балтаджиева. Рада прочете стихотворението и каза: Как така "Кое летище ще ги приземи...?" ?
Не летището приземява самолетите, а самолетите се приземяват върху летището. Слисан, не знаех какво да кажа. Тогава деликатно се намеси Живка Балтаджиева и каза: Защо бе Рада, аз съм чувала израза - летището приземява самолетите. Рада Александрова леко трепна, но не се издаде и мълчаливо дочете стихотворението. Когато достигна до финала и прочете: "Един побягнал метеор догаря - свещ в бялата мъгла, която никого обратно не завръща...", тя почти изкрещя в лицето ми: Как така мъглата не завръща метеора? Правилно е е да се каже: метеорът не се завръща от мъглата. Научете се на български и тогава предлагайте стихотворения в нашето елитно списание. Тук Живка Балтаджиева отново ме подкрепи с думите: Рада, той одухотворява мъглата, която похищава метеора. Но думите й не произведоха ефект. Стихотворението, заедно с останалите от поетичния цикъл бе отхвърлено.
Такива бяха тогава времената и такова бе нивото на преценяващите качествата на предлаганите текстове.