Нощ в открития Океан...
Океаните заемат ¾ от
площта на планетата
Факт
На залезът омаята остана
разтворена в безкрайната вода...
За малко укроти се Океана
и разпиля космична свобода.
Пристъпи нощ вълнуваща и тиха
небето засия с безброй звезди,
а ураганите, които виха –
едва люлеят палави вълни...
Те идват на редици настъпателно
и корабът за тях е вълнолом,
и го поклащат леко и мечтателно,
а той за нас сега е порт и дом...
... Изгасва залезът... Черней водата,
но на вълните гребенът е бял
и само той проблясва в тъмнината –
енергия от вятъра събрал.
А в тази нощ навярно бе заета
Луната, та до края не дойде...
И светила над другите морета
остави тъмно нашето небе.
Звездите само винаги остават
и векове моряците по тях
поведени от ветровете плават,
дори във ураганите без страх...
...И въздухът в нощта изглежда черен,
но движим се уверено напред,
защото рáдарът ни в пътят е уве́рен,
а ние – във моряшкия късмет!...
Едно време в Океана
© Коста Качев Всички права запазени