Потрива ръцете елита доволен,
на чужди държави с поклон угодиха,
народната памет изтръгват из корен,
по тъмно в палати след пира се скриха.
Родино
Партньорите днешни, партийни централи –
зад кадър – жонгльори им дърпат конците,
тризъбата „сглобка“в едно се събрали,
на кредит продават ни на чужденците..
За бази, земята ни преподариха,
земя, придобита от хан Аспаруха,
с „Целувка на Юда“, съюза скрепиха,
страната ни водят в „десетата глуха“.
Днес стенеш, Родино, под чужди ботуши,
в небе, по морето – ята ескадрили,
и зорко те пазят от руски катюши,
от тези що са свобода ти дарили.
Задават се облаци тъмни, оловни,
надвисва заплаха над родната стряха,
но няма ги, няма борците бунтовни,
за тебе, Родино, кръвта си проляха ...
Безок октопод ти засмука децата,
със златен телец им отне младостта,
с очи замрежени се луташ в тъмата,
в бездънните дебри те тласка властта.
И всичко при тебе върви на концесия,
при избори, в листите, все са си същите...
Да си на върха е престижна професия,
пари им раздаваш – безплатни им къщите.
Над трийсет години се шири корупция,
било ли е нявга да властват пчелите?
Осите са умни, – „творят“ конституция,
която прикри на крадците следите.
За хора далеч от църковни канони... –
в парада на прайда днес пътят открит е ...
И чинно се кръстят пред свети икони,
на Божия храм прекрачили вратите.
Красива, богата си, мила Родино,
приспан е обаче днес твоя народ,
предатели алчни са влезли в комбина
с великите сили, през задния вход.
Върни си децата, отишли в чужбина,
по чуждите порти да търсят прехраната ...
Бъди им ти майчица, свята Родина,
а те да са част, сътворци на промяната...
Не тази промяна, с която елита,
гърдите накичил е с лаврови клони,
и с двойното гражданство, без да те пита,
робиня те прави с лобистки закони.
(откъс)
© Иванъ Митовъ Всички права запазени