По пътя тръгнах, непознат за мене,
загубих всякаква представа за живот и време.
Незнайно озовах се във пределите на ада
и горях, затъвах без пощада.
Виждах единствено на дявола очите,
той убиваше жестоко в мен мечтите.
Говорих му единствено с една молба,
да ме пусне да си тръгна у дома.
Тогава той лукаво се усмихваше,
"Ще дойде време" - иронично винаги ми казваше.
И всяка нощ заспивах със надеждата,
че тази нощ ще бъде може би последната.
И пак сънувах моя дом със моите липи,
къщата, която ще позная и насън дори.
Сърцето ми за пътя към дома копнее,
по него да се върне ден и нощ жалее.
Мина време, може би години, векове,
аз забравих всички страхове...
Тогава дяволът отвори пътната врата.
-Хайде, тръгвай вече у дома!
Чувах думите, които толкова съм чакала,
за които нощ след нощ съм плакала!
Но сърцето ми за миг замря,
забравих пътя към дома!
Щом излязох, дяволът ми рече:
"Послушай твоето сърце човешко".
Аз вървях, а сърцето ми крещеше,
то обсебено от ада беше...
Пътя към дома аз вече съм забравила,
единственият дом е адът, който съм познавала.
Очите гледаха към портите на ада,
краката теглеха ме пак към прага...!
© Антониа Димитрова Всички права запазени