Понеже сте ме пращали при дяволи
през ада и в десета планина,
едва ли нещо друго се надявахте,
увѝ но скоро няма да умра!
Напук на завистта и проклетѝята,
мен Господ забрани ми всяка мъст.
Щом всеки път понечил да убия
сам вярата си, срещах кръст.
И кланях се над бездни по размер,
сълзите ми се сливаха със восък.
Аз чаша не изпил след гроздобер,
преливах с вино утешило просяк...
Тогава се изправих от калта,
подгизнал в безутешната си мъка,
и хванах си ръката със ръка,
усещала все липса и разлъка...
Опитвал съм отровата ѝ - помня,
и неведнъж се гърчих в самота.
Сред четири стени съм бил бездомник.
Без покрив съм усещал свобода.
Заспивал под лила̀вото небе,
където слънцето разлива своя залез,
аз в сънища за други светове
намирах тази, дето ще ме гали...
И в утрото на своето проглеждане,
когато към живота Бог ме върна,
разбрах че ако чаках на надеждата,
без вярата - любов не ще прегърна...
©тихопат.
Данаил Антонов
23.04.2024
© Данаил Антонов Всички права запазени