Отеква като камбанен звън
на лятото мелодия в сърцето,
есен е вече навън,
а виждам му още лицето.
С цветовете на небесната дъга
редуват се летни картини,
както по ред в брега
удрят се вълните сини.
Брегът от есента е оголял.
Крача по крайбрежната алея,
където споменът е спрял,
седнал на пейка на нея.
Загледан тъжно в морето,
в плажа с чадърите осиротели,
в простора над него, в небето
където чайките са полетели.
Плажа Севернякът усърдно мете,
премита го надлъж с метлата,
самотно хвърчило на дете
с ледения си дъх подмята.
С тътнещата своя сирена
кораб изпрати обява,
в тишината сякаш изстена,
че пристана за дълго оставя.
За миг помислих, че е Тя -
мимолетната любов на момиче,
миража бързо избледня -
спортистка по алеята тича.
Задуха вятърът, притъмня,
прихлупи брега небето сиво,
посочи ми посока да вървя,
за цигарата ми даде огниво.
Ще се прибера пак у нас
и ще чакам мига, когато
по крайбрежната алея
на брега на Бургас
пак ще дойде моето лято!
© Никола Яндов Всички права запазени