Царица да стане,
мечтае всяка пешка.
Но трябва да свърши
всичко без грешка.
Наляво, надясно
и само напред
най-после да стигне
последният ред.
В полетата бойни –
коне, офицери.
Ще трябва пролука
сред тях да намери.
Топовете страшни
я чакат в засада.
Не трябва при техния
вид да припада,
а с хитра маневра
и тънък обход
спокойно да прави
поредния ход.
Пътят е страшен,
но е и славен.
Това го е казал
поет най-прославен.
Колежките пешки
също я чакат –
те се надяват
да я прецакат.
Май трябва към тях
със финес да подходи
и помежду им
със успех да проходи.
Царицата вража
главата и иска –
не я ли хване,
дървото ще гризка.
Стигне ли края –
чака я слава.
Пък всекиму тя
не се отдава!
Тъй пешката наша
царица щом стане,
славата бързо
за рогата ще хване!
© Георги Янков Всички права запазени