Рано рано, призори.
Всичко живо още спи.
В наше село, в близкия обор,
кацнал на висок стобор,
като оперен певец
сред петлите – първенец,
Петльо пъстроперест пее:
Събудете се, сестри, братлета!
Пилци, патици, козлета,
агънца и ти, магаренце!
Кукуригууу, поспаланковци!
Стига спахте, мързеланковци!
В тъмно още дядо Станко
двата коня впрегна ранко.
Нова дрешка той облече,
чак в града е стигнал вече.
Днес е събота, пазарен ден.
Ще продава лук зелен,
чушки, краставици, дини,
расли в селските градини.
А на връщане ще донесе
дар за всеки от сърце:
шапка сламена на баба Гинка,
кукла Барби на Калинка.
Пък на нас ще подари
да ни пази от беди
куче умно, нов другар
и ловец, и домошар,
и да става за игра...
Знаете, Шаро остаря…
Петльо слезе от стобора,
поразходи се из двора:
- Имам аз идея чудна,
Изведнъж, сега ми хрумна!
Ще намеря клечка малка,
вместо диригентска палка,
Диригент ще стана аз,
ще посрещнем дядко наш
с хор тригласен, хор чудесен!
Ще благодарим с любима песен!
Първи глас стои във ляво.
По възможност да са в бяло!
Пиле, зайче, две козленца -
всички с тънички гласченца.
По средата - втори глас.
Чуйте, няма разноглас!
Трите розови прасенца
заедно с малките теленца
пеят в хор, че даже и с копита
точен ритъм уловиха.
Най- отдясно ще застане Марко.
Винаги е пял със чувство жарко.
Той ще пее трети глас.
Ах, какъв божествен бас!
Най-отпред върху пробит леген
кацна гиздавият диригент.
С папийонка, с ален фрак
с палката подаде знак!
Из нивята се понесе
най – вълшебна, чудна песен!
Стигна горските върхари,
спряха дъх стада, овчари…
В миг към този смесен хор
от високия до небесата бор
се присъединиха птичките,
косът, славеят и гургуличките.
За завършек и за музикален фон,
гушнала акордеон
включи се и внучката Калинка.
Виждате ли музикалната картинка?
След изпълнени пет – шест рефрена
на импровизираната сцена,
дядо Станко се завръща…
Спря каручката пред свойта къща.
Гледа, мига и се чуди,
не намира даже думи
на певците да благодари…
От любов се просълзи…
Бръкна там в една торба,
всичко живо онемя.
Той извади куче живо,
малко, шарено, игриво!
И започна веселба,
с него чааак до сутринта!
© Даниела Виткова Всички права запазени