ПРОДЪЛЖЕНИЕ№5
ПОЕМА ЗА БАЩА МИ
Аз искам тук да ви разкажа,
защо за мен бе феномен...
И с примери ще ви докажа,
че стана образец за мен!
От пролет той щом заореше,
не спираше до есента...
На думата си той държеше,
тъй както никой на света!
И тъй роденият на село,
и скъсал с Пловдив ученик,
тъй бе прегърнал свойто дело,
че беше станал мъченик.
И тъй той, малкото сираче,
останало с голям имот,
вместо да седне и да плаче,
направило голям възход.
2/…… Аз чувам гласа му тъдява,
загрижен да ме поучава
И тихо, да не ме поср`ами,
съвети бащини да дава!
За него пазя светъл спомен,
той бе голяма работяга!
В живота бе човек най скромен,
ръце за помощ що протяга…
И кажеха ли му:“Бай Кръстьо,
останали сме без храна“,
той хващаше чувал чевръсто
отпущаше им семена.
Обичаше той да помага,
със брашно, зърно и пари.
Не бе човек да се налага,
И с мек характер бе дори !
И затова бе уважаван,
от хората бе сочен с пръст,
на челно място бе поставен,
но не за дохода му тлъст!
Смирен , работен и активен,
човек от село, милостив,
към всички хора позитивен,
към себе си той бе най-крив!
При него тичаха и ученици,
от всички горни класове,
зърното да дели от трици,
домашното им да сплете!
И те му бяха благодарни…
За тях той бе математик,
задачите за тях коварни,
решаваше им той, за миг…
3/ Той сутрин ставаше с Зората.
Не спал за оран да се стяга.
Прибираше са със Тъмата.
И уморен пред всички да си ляга…
От пролет щом си заореше,
та чак до късно в есента,
той сто и петдесет…ореше.
И тъй се вписваше в света…
Щом вечер той се прибереше,
гаврътваше ракия две
и мълчалив със нас ядеше
и лягаше до сутринта!
Това са спомени от мойто детство.
От пред колхозни времена.
Морала ни бе по наследство.
Бе друга цялата страна!
ПРОДЪЛЖЕНИЕ № 6
ПОЕМА ЗА БАЩА МИ
4/ Пораснал, взел да ергенува,
за моми почнал да спори,
и свойта сватба да сънува,
и в любовта си да гори!
Залюбили се скоро с мама…
За слава и за приказ тук,
дигнали сватба най-голяма
и станал татко ми съпруг.
Родила им се дъщеричка,
След четири лета- и аз!
Семейството било над всичко.
Живяли в звездния си час…
© Hristo Slavov Всички права запазени