„Виновен съм”
Калпурний*
Виновен съм. Безспорно съм виновен.
Не вярвам нито в Цезаря, ни в Бога.
Осъждам се. Прилагам безусловно
закона в цялата му строгост.
Признавам си, че те обичам.
Признавам си, че станах твърде жалък.
Признавам си. Виновен съм за всичко
и всякаква присъда ми е малка.
Виновен съм, че много си далече.
Виновен съм, че липсваш ми жестоко.
Виновен съм и разполагам с вечност
в способността си да понасям болка.
Виновен съм, че губя те отново
и моята вина е непростима.
Виновен съм, виновен съм, виновен,
но има съд и справедливост има.
Прилагам иск и сам се обвинявам,
и пледоариите смешно плачат.
Приемам всеки казус. Призовавам
центурия, магистъра, палача.
Нестихваща е моята вина.
В нестихващ ритъм дните отминават.
Прозорец. Полет. Тишина.
Безумец. Метеор. Забрава.
* Римски пълководец, самоубил се по заповед на Нерон с думите:
„Виновен съм”, без да знае в какво го обвиняват.
© Ради Стефанов Р Всички права запазени