Кажи ми поне една причина
да се кача на покрива, Карлсон...?
през девет стъпала в десето
нагоре по витата стълба към покрива
има неотворени врати към високото
задраскай гравитацията
и на нейно място ще изплуват
облаци за ходене
само си го представи наум
и скачай с ластика от килера на детството
няма нужда да взимаш нарисуваните криле
от скреж на прозореца
нали аз имам перка за летене
а ти имаш мечти
но първо ще те науча на езика на птиците
а през това време
ще ядем шоколадови курабийки
потопени в топъл млечен залез
и когато заспят комините
а мъглата прегърне уличните лампи на града
ще можеш да говориш с орлите
само поискай от тях да покориш върховете
тогава ще имаш всичко
нали това искаш, малко дете
хайде отлитай...
Кажи ми поне една причина
да сляза от покрива, Карлсон...?