ПОСЛЕДНИЯТ ДЕН НА ВАПЦАРОВ
Днес няма да напиша нито ред.
С жестоката държавна карабина
в тунела не застреляха Поет.
В тунела цял един народ се срина.
Куршумите – нелепа шепа дреб.
За тях не е открита точна мяра.
Но в бурята ще бъда пак със теб,
брониран със безсмъртната ти Вяра.
© Валери Станков Всички права запазени
Но колко поети поеха по пътеката на вината,които след смъртта му
го възпяваха?!А на процеса срещу него си намериха защита и Вапцаров пое с достойнство вината им!
Единствено Елисавета Багряна защитава достойно стихосбирката му "Моторни песни"!
А някои партийни функционери се опитаха да я обвинят "в несторени грехове" приживе!