11.08.2024 г., 8:13 ч.

Приют за луди 

  Поезия
139 4 10

ПРИЮТ ЗА ЛУДИ

 

Аз винаги пристигам след това.

И никога не знам какво се случва.

Каквото става в моята глава,

е за мнозина дейност, твърде скучна.

 

Дали пилее изгревът сребро,

ръжда ли капе в склада за траверси –

един Еркюл – за краткост! – Поаро,

разследвам всички невъзможни версии.

 

Живея – и съм жив! – в криминале,

което може да не ви се случи,

ако освен четете някак зле

живота ми – случаен частен случай.

 

И сигурно ще свърша някой ден –

психясал, в някой тъп приют за луди,

ще гаснат във креватите край мен

един Иисус! – и двама-трима Иуди.

 

Ще плаче Наполеон с шише менте

за Ватерло – на топлата ми пазва,

и с картите Таро – едно тесте,

на всеки бъдещето ще предсказвам.

 

И ще ме маже с риванол и йод

сестричката – след нощните инжекции.

Поне ще спра да давам своя вот

за идиоти – в изборните секции.

 

И свиждане ще имам всеки ден

с Божествените ангели на Рая –

дванайсет санитари в бял леген! –

ще ми сметат перата най-накрая.

 

Но аз – нали съм хитър – свих едно,

и пиша – с мозък, в Космоса залутан.

Дано съм жив – да видя Бог – дано! –

поне веднъж! – да слезе във приюта.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??