На улицата видях веднъж -
срещу мен вървеше една двойка.
Тъжно и мрачно ми стана изведнъж...
Аз бях просто една самотна девойка.
Те вървяха хванати за ръце.
Огледах ги - не бяха първа младост.
Но сякаш носеха едно сърце,
а на лицата им бе изписана такава радост.
На какво се радват, недоумявах аз.
Времето бе криво и мрачно - като мен.
Замръзвах. Бързах. И час по час,
броях минутите на отминаващия ден.
А те вървяха заедно. Засмени.
И сякаш им беше топло на душата.
Изглежда с нищо не бяха обременени.
Толкова далечна и непозната им бе тъгата.
Спрях се. И ги питах. Исках да узная
каква е тяхната рецепта тайна.
И аз исках да живея като в рая.
Може би някаква отвара необичайна?
Но никаква рецепта не узнах...
Щастието се крие във това:
(досетих се, сама прозрях)
да има кой да те стопли, да ти подаде ръка.
© Татяна Всички права запазени