41/ПЪРВОТО РАДИО В ДРАГОЙНОВО
Когато радиото в мойто село дойде,
Драгойново в почуда занемя!
То най-напред в читалището място найде
и песните си то от там запя...
И хората, завръщайки се от полето,
отиваха да сварят новини
и който сваряше щастлив бе за което...
И слушаше докато се стъмни!
И вместо в кръчмата, тук идваха мъжете.
/Тогава в селото ни нямаше и ток!/
Без радио как селото ще съберете,
не можеше, ни църквата... ни Бог!
Когато някой мъж от селото попиташ,
ще ходиш ли да чуеш новини.
На неговото”Да” ти можеш да разчиташ...
И на ракия то не ти вони!
По- късно радио дойде и в махалата,
във къщата на даскала-съсед...
За новини и песни идваше тълпата
и спорехме, кой да е най-отпред!
28.01.2015г.София
© Христо Славов Всички права запазени