Животът бил и многолик, и пъстър,
но пъстротата има своя град.
В миналото казвал се е Дръстър.
Силистра - днес я знае стар и млад.
Сякаш, че от там извира Дунав.
Начало на България е там.
От изгрева до залеза е чудо
достойно за Божествения храм.
Силистра като птица хубавее
приседнала на лъвското чело.
Щастлив съм, че във този град живея.
От този град е мойто потекло.
Дорусторум, Дръстър, днес - Силистра,
горди и красиви имена...
Един гердан от перлени мъниста.
Корона върху лъвската глава.
Градът, във който всичко е по много -
златно, бяло, синьо... Пъстрота!
Зимата е студ, а лете - огън.
В Силистра сме над малките неща.
© Валентин Йорданов Всички права запазени