В смълчаната стая сякаш, че зима
и двамата с теб в студ е сковала.
Хлипа със глас тишината незрима,
своята скръб едва обуздала.
Усмихваш се ти, по навик невинно -
това, сякаш стопля зимния мраз.
За миг си повярва сърцето наивно,
че връща се лятото пак между нас.
Но това не е вече усмивката, дето
струеше в лазура на твойте очи.
Топлия лъч, любовта и сърцето,
къде ги затрупа снегът – не личи...
Затуй ще си тръгна. Късно е вече
през сълзи да казваш, че обичаш ме пак.
Ще бродя безпътен в зимната вечер,
като вихър свободен и чист, като сняг!
Искаш да знаеш какво си прибирам:
ето - оставям всички наши мечти!
Нищо, че за теб аз вече умирам -
ще ги изпълниш с друг, може би...
И свойте чувства при теб ще оставя -
големи са твърде за куфара скромен.
Взимам надежда и за край ще добавя
един чуден сън и милия спомен...
Една подир друга звездите умряха.
Отронват очите зрънце тъга.
Протяга ръце камината плаха
и милва ме с топлия дъх на жена...
Изведнъж сякаш всичко на теб заприлича,
твойто име нашепва хладният мрак.
Ласка от спомен пред мен се съблича -
красивото: "Сбогом!" на любовния праг...
© Калин Пантов Всички права запазени