31.10.2024 г., 12:52 ч.  

Решение има 

  Поезия » Свободен стих
103 1 2

Решение има

 

Въпроси има, но има също

отговори и на тях решение.

Времето е ценен капитал.

Пространството е капитал.

Там се решението намира.

В труда на твоето съзнание

То е.

В на душата свободата, в

Нейната наслада. Смел бъди.

Мисли и гледай. Когато решение

Нямаш вътре, вън се то намира.

Спри се и погледай ти за миг

Света наоколо. 

 

Целеустремеността не е решение

В този миг. Разсей се, почини.

Мислѝ, после пак погледай вътре.

Погледът решение е на всичко.

Мисълта и чувствата прекрасни.

 

В природата наоколо животът

Се намира и таи за тебе.

 

Временно е всичко във света.

Когато спрем се ний за миг,

Огледаме се ний когато, мисъл

Нова ще ни се роди. Движи се

Се смело, но препятствията

Уважавай. Тревогата дошла е

Теб на гости, облачно е времето

Навън - а мисълта къде е -

Тук е, тук е тя - тя ще ти

Помогне, мисълта е светлина.

Гледай, гледай ти тревожния

Предмет, силата вземи му.

Пътят мисълта ще ти укаже.

 

Усилия да се полагат трябва,

Но от направеното не 

Съблазнявай се - на деня вчерашен

То принадлежи. А деня сегашен

Те зове за труд, и за почивка

Нова.

 

Виж полето, виж поляните,

За гората досети се, за любимите

Лица. Живей свободно и

Непредвидимо. Съдба в

Живота съществува. Съдбата

Безизходица съдържа - на някои

места затворени врати. Но !

Тя съдържа в степен съща и

Пътеки, пътят твой прекрасен

Тя съдържа. Слава на прекрасната

Съдба - вечната утеха. Майка

Тя на всички същества е.

 

Боговете не забравяй, намери

Си ти сред хора и животни,

В градината, във двора и дома

Днешната пътека. Наказвай,

Милвай и люби всичко

Адекватно. Виж във време също

Свойте наказания. Уважението

явявай - вратите затворени

Ще извика то и ще ги отвори.

 

Любов, любов,

Това е - да, но любовта е също 

Равновесие - баланс - тя е

Радост сал тогаз, когато

Деятел станеш ти - човекът що

Нещата уважава, но и който

Сам за живота свой пътеките

Си отстоява. Доволство в

Себе си въвежда от това,

Че е откликнал и изпълнил

Свойте намерения.

 

Слава на Велес, и на тези

Всички богове, на всички

Същества, що решението

В живота наш съдържат.

 

Дисциплина, труд,

Съсредоточение възвисяват

Духа наш и път му дават.

Почивка, поетичен поглед,

Разходки и движение в

Гора, поле, навсякъде -

Те пък дават за душата наслада

И храна - а за ума решение

Ново.

 

Ура

 

Лесничея

 

Ура

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??