РЕЗБОВАН ДЪБ
Под ударите на длето
на майстора-съдба,
къс жилаво дърво
превръща се в култура
с ефирната резба.
От горд планински дъб,
отсечен в пропастта,
със възлест, стегнат ръб,
тъй кичест в младостта
бе туй парче дърво.
А майстора-съдба
със чукче и длето
неравната снага
оформя във пано
в усойна долина
за църквата - амвон.
...
Рой дъбови листя
се нижат, а сред тях
птици горски, зверове
поставят крак пред
крак, преплетена лоза
и гроздове, на врак...
Амвонът ни зове
за помисли в сумрак
всред китни лесове,
всред буйния сокак.
© Атеист Грешников Всички права запазени