11.09.2014 г., 18:01 ч.

Сираче 

  Поезия » Друга
342 1 0

Сираче

Ти нямаш близки, скъпо мое,
изгуби майка, нямаш и баща...
Без слънце раснеш в тъмното усое,
безрадостни са пустите места!

О,твоя жребий е в съдба жестока,
мъртвилото си влачеш от дете,
затова и целите ти не хвърчат високо,
очакваш злото  да те отведе.

Не помниш, мила майчина милувка,
не те напътства силен бащин глас,
не виждам често твоята усмивка...
При теб мизерията е на власт!

Единствено до днеска оцеляваш,
не ти прощава този свят жесток,
не ти останаха сълзи да лееш,
приемаш пак последния урок!

Борбата е без отдих и почивка!
Не знаеш има ли и друг живот.
За теб света е хлебец и покривка.
Очакваш все, горчивия си плод!

Не чакаш милост вече, мило мое,
не срещаш  мили хора по света...
На вълците ти само слушаш воя,
и срещаш само вълчите неща!

Бих искал с нещичко да ти помогна,
да те оттласна малко от калта!
Но този свят, кажи ми, как да трогна,
когато е загубен и света!

  Написано 1950 г. в Драгойново, преработено сега!


© Христо Славов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??