СЛОВЕСНИ ОПИАТИ.
От "славните години"
на "модерна"
социалистическа
държава,
до днешните печални дни
проблемът продължава...
По предмета "Икономика"
стоим си на урока
как да я изчистим
от порока...
И като не стигат
все парите за заплати,
пак ни тъпчат
със "Словесни опиати"...
Нали "Другарите"
дойдоха пак на власт
и запяха със самоуверен,
ясен глас!
Припомниха ни старите
"социалистически пинизи"
за ТРИТЕ РИЗИ.
Имал в гардероба си американец
сто нови ризи.
През годината купил си още пет.
И "прирастът" му
заковал се на момента,
на пет процента...
А в моят прашен гардероб
се мъдрят скромно
само трички.
И ако събера в годината
за още три парички
със сто процента "прираст"
АЗ турям в джоба всички!
При това американчето е още
твърде младо!
Не е навършило три века
момчето голобрадо!
Пък аз съм вече старец белобрад.
Тринайсет века вече
превивам робски врат!
И старата каруца тегля като вол...
Със СТО ПРОЦЕНТА прираст
ПАК СЪМ ГОЛ...
Сърцето ми не тръпне вече
в радост, а се свива,
щом види, че пред него
се разкрива пак НОВА
"светла перспектива"!
ЗАЩО? - попитах джипито си
лаконично.
А то отвърна саркастично:
На българин
да обещаваш
"светла парспектива"
вече е цинично!
Защо тогава гонят с хъс
само наркотрафиканти?
Не виждат ли, че има
по-изпечени таланти?
Разни "Политически пирати",
които щедро ни раздават
словесни опиати!
Пловдив, Октомври 2005
© Петър Петров Всички права запазени