Пет хиляди души
Еверест покорили.
Щастливи и горди,
че там горе са били.
А ние отдолу
смирени и жалки
мърморим унили.
Видях клипче във нета –
на далечна планета,
на милиони светлинни години,
изумрудено слънце сияе
над кристални градини,
вкаменени лавини,
над гигантски каньони
над море от цирконий.
Да, и това е възможно,
вече не е и сложно.
Вече е правено,
каквото ще правиш.
Вече е казано,
каквото ще казваш.
Вече доказано,
Какво ще доказваш?
Все пак има начин,
да се докажеш,
на света да покажеш,
че от твоя живот
е имало смисъл,
че и ти си потребен.
Че имаш свой връх,
тъй близо до тебе,
величав, но достъпен,
и божествен, и земен,
достижим, но безценен,
упование, радост и зов.
Той се казва любов.
© Веселин Данчев Всички права запазени