Зад стъклена витринка във бюфета,
наперени и с вирнати нослета,
изящни фигурки от костен порцелан
си мерят блясъка и формите без свян.
Сервизчета за чай и за кафета
във златни роклички на розови цветчета
жадуват клюки за любов и изневяра
и трепват, щом вратата се отваря.
Усмихнати, любезни гювечета
във бежови костюми и бомбета
обсъждат гейша със ветрило и гердан,
приятелка на ваза от Бутан.
Мълчи замислен старият кристал,
пред важни гости гордо бе звънял,
мечтае пак на няколко езика
„Наздраве” по бохемски да извика.
Зад стъклена витринка във бюфета
Ромео чака свойта Жулиета,
а някъде във дъното зад тях
е запечатан в рамки моят смях.
© Ивон Всички права запазени