СТИХОВЕ ОМАЙНИ ЗА РАБОТИ ПОТАЙНИ
Със моливче и бележник,
бос, на масата подпрян,
аз попълвам своя дневник,
сам-самия неразбран...
И замислен за съдбата,
нервно чеша своя врат,
а немирницата ми, душата,
все мечтае за “разврат“...
Аз съм спипан от хормона!..
Няма как да кажа „гък“.
Чувствата качих на трона.
Ерос ме застрелва с лък!
Има ли за мен утеха?
Ще се влюбя ли в жена!?
Или скътан като дреха,
ще премина през света...
Искам в мене да се влюбят...
Да позная любовта...
Но напразно дните губя
в плен на свойта суета.
Зная, Господ милостив е.
Не си прави с мен шега.
Като мене доверчив е
и откликва на молби.
Може би съм Марко Тотев.
Не от скоро го разбрах.
Без успехи... и напротив,
въпреки че се старах!
Аз която съм залюбил,
тя се дърпа и не ще...
Колко битки съм загубил,
всякога неутешен!
В някоя аз щом се влюбя,
виждам тя, че търси друг.
В търсене ще се загубя
на Съдбата ми напук.
В мен която пък се влюби,
вечно ще е със кусур.
Времето си само губя
във шегите на Амур...
И така за мене тука
няма отдих и покой.
Сега само газя лука
в сто атаки без отбой.
Тука с нищо не се справям,
за туй чувство ме боли...
За Небето да оставя? -
няма, казват, там жени.
О, кажи какво да сторя?!
Пред очите ми е мрак!
С орисията се боря
като някакъв глупак.
Мили Боже милостиви,
имай грижата за мен,
сто метани най-красиви
ще ти правя всеки ден!...
Със моливче и бележник,
бос, на масата подпрян,
аз попълвам своя дневник,
сам-самият неразбран...
04.09.1950 г. Първомай
(по Христо Смирненски)
© Христо Славов Всички права запазени