През безмълвната пустиня,
потопена в сънна тишина,
ви се моята пътека
към миражна, мнима светлина.
Кат' самотен дъб прекършен,
ствол корубест що крепи едва,
с предусещане на смъртен
срещах равнодушен старостта.
Но пристъпи, без да чука,
тя отвън на моята врата.
Ненадейно през пролука
се промъкна в мене старостта.
Нежните душевни вейки
ми окичи с ледени цветя.
С бели пухкави къделки
волно се в мене разпростря.
Вихри кършиха върхари,
първи сняг косите посребри.
Рано ги слана попари
моите несбъднати мечти.
Не пристигна с армагани –
екзотични, приказни неща.
Най донесе с урагани
купища прекършени цветя.
В непрогледни тъмни нощи
скръбно-тъжни, горестни слова –
незаглъхналите вопли
на горчива младост песента.
Тя пречупва стари кости
в доби късни с болка и тъга.
Шеговито уж на гости
дòйде, но остава до смъртта.
На везните веч поставя
целият, от мен изминат, път.
Бърка, рови и изравя
неприятен спомен всеки път.
Виждам, губя я следата,
често без посока съм вървял,
грях съм трупал в душата,
но със чест, с достойнство съм живял.
Аз за нечия изгода
в корист не прекланял съм глава
и позорно за подлога
не съм гръб превивал досега.
Затова ме мен закука
самотата в сетните ми дни.
Болест, немощ, глад и скука
верни като спътници са ми.
Затова в живота мрачен
мразовитият, посърнал ден
гасне като лъч невзрачен
в облак плътно тъмен и студен...
Днес са дефицитна стока:
чиста съвест, правда свята – чест,
вече ми са не по джоба
парно, ток, вода – насъщни хлеб.
В мафиотската държава
мутрите престъпни са на власт,
дето сила не признава
право, съвест, свобода и глас.
Дето младите пропъжда
да се скитат чужди по света –
нас ни старците осъжда
да умираме във самота.
Но сърце е вечно младо –
в полет дух човешки все лети,
то не иска да е старо,
нито във летаргия да спи!
27.02.2013 год.
© Христо Оджаков Всички права запазени