***
Увисват чувства.
Притворството разпръсква
набедена самота.
Обсебват спомени, а после -
тишина и пустота.
Безверието е окова
и фалш е бляскавата суета.
На щастието миговете кратки
преследваме и през деня
и през нощта.
***
Изпъждаме преборените слабости
и настроенията кътаме.
Не ни остават много радости
и трудно-истински е пътят ни.
А пролет е - сезонът за сеитба -
заравяме със грижа семената,
със мисълта за спорната беритба.
Мъст не държи единствено земята!...
Зад облака проблясва слънце.
Върху ранимите ни мисли се насочва.
И всяка мисъл си е зрънце
и иска плодородна почва.
И въздух, и вода, и вяра.
А са трудни на успеха стъпалата.
И не незнанието ни изгаря,
че плевели растат в земята,
а в душата...
***
Уморени мисли се разхождат.
Прозрения пробиват тъмнината.
Фанатично станахме безбожни -
стъпкахме и прямотата.
Виним се и раздаваме присъди.
И тегне вялост,
в неспособности се вричаме.
Чужди грешни мнения не пъдим,
забравили дори и да обичаме.
***
Неспокойствие и чувство на обреченост.
В мълчание вина се вплита.
Покорно, думите недоизречени
създават ни илюзия за ситост.
И губим се сред недомислия,
сред страсти, унижения, несгоди.
Биваме наложено и хрисими,
понесли своите тегоби.
Не ни боли за другия -
срещу тъгата му нехаем.
Подиграваме се с радостта на лудия,
а тя единствено е трайна.
***
Във плен на пагубни емоции,
напразно търсим снизхождения.
Оправдаваме със участта пороците,
прикрито чакайки знамения.
Отричаме си силата и бавно
потъваме в забвения.
Надяваме се на пощада,
в бездействия натрупали падения.
***
Любовта ни - крехка и ранима,
подложена е на съмнения.
Атакувана от недоимъка,
разпилявана в недоразумения.
И спираме за нея да говорим,
приемаме, че е обречена.
Въздържаме се само да оспорим,
че тя от Бога е наречена.
***
Тъжно е...
В дните ни подгонени
от всички и от всичко -
тешим се само в спомени,
разпиляваме се и отричаме.
Виним и вярата преборваме -
и само след илюзиите тичаме.
Страхуваме се даже, неоспорвано,
без пресметливост, да обичаме...
Не ни остава много сила,
щом свещени истини погазваме.
Бездействието не, не е закрила -
не можем с него се опази.
© Павлина Райкова Всички права запазени