В окото на слънцето
плуват
тъмни, яростни петна.
На кого ли е сърдито?
В утринна прослава чучулига
възторг дарява на небето.
Щъркели затварят кръг
в бистротата на очите.
Изведнъж един от тях
се отронва като спомен
в близкото притихнало гнездо.
Пчели омаяни от нега
с радостно жужене будят
напъпилите цветове.
По стар природен ритуал
мравките работят в надпревара.
Лястовица устремно се гмурва
в засиялата дъга...
Пъдпъдък подсвирва иронично
в избуялата ливада.
Няма вече равнодушни
към надеждната промяна.
© Стойчо Станев Всички права запазени