Пътят огнен призовава,
слята пак с духа му палещ,
газя смело по жарава,
пламък ален съм и парещ.
Тайнство древно аз владея
тъй пречиствам си душата
щом със огъня се слея
над земята тленна властвам.
Танцът вихрен повелява
с чисти помисли да влезеш,
инак ще изпепелява
и живота ти ще вземе.
Нестинарство го наричат
ритуалът най-мистичен
на магия той прилича,
и е също толкоз личен.
Аз съм огън, той е в мене
за добро и зло-едно сме.
Не танцувам ли-ще дреме,
щом играя-омагьосва.
И така-през вековете
майсторството се предава.
Огненото ярко цвете
наша същност си остава...
© Мария Митева Всички права запазени