ТЪРТЕЙ И ПЧЕЛА
басня
Търтеят на край селото
спрял една пчела...
И започнал кротко, кротко,
приблизително така:
- Ний с тебе, сестро, сме роднина!
Аз съм ти първи братовчед!...
Прибери ме във пчелина.
Там знам, че има много мед!...
Иначе, макар и млад,
ще трябва да умра от глад!...
А пчеличката в отвед
рекла на своя братовчед:
- Аз знам, че ти си ми роднина,
че мой си първи братовчед,
но за да влезеш във Пчелина,
ти трябва сам да носиш мед!...
Там работата е голяма,
и търтеи в пчелина няма!...
И знаеш ли, о, братовчед,
без труд в пчелина няма мед...
Щом искаш да си в колектив,
ти трябва да си работлив!
© Христо Славов Всички права запазени