Усещане за Буря...
Край брегове коварни и скалисти
безброй стихии яростно вилняха
и аз живях: на тези поривисти
и ураганни ветрове с размаха...
От там навярно идва ми инстинкта
да предусещам идващата Буря,
във същността ѝ искам да проникна
и в тайнството ѝ нещо да притуря...
А тъй: абсурдно и необяснимо
е „всичко“ то, и непостижно сложно,
но Буря винаги преди да има –
изтръпвам аз в Предчувствие тревожно...
И цялата Природа се възбужда
и всичко живо, сякаш „побеснява“,
че все едно: натрапена и чужда
стихийна сила с гняв ги обладава...
... И аз усещам: Бурята е близо,
надвисва над морето страховито
и вятърът сега на ниско слиза,
в брега разбива яростен вълните...
Планират ниско птиците и грачат,
зад хоризонта мълнии проблясват
и много бързо се сгъстява здрачът,
и в облаците Слънцето угасва...
Усещане за нещо непривично
със аромат на предстояща Буря
ме грабва във загадъчност космична
на ветрове в стихийна партитура...
... и все по–често мълнии просветват,
и тътен разлюлява тишината
и ранна нощ се спуска – безпросветна...
(От мълнии е само светлината!...)
... и все по–страшно гърчи се Морето,
и по–зловещо вдигат се вълните,
и сливат се водата и небето,
и там потъват в бездна и звездите...
А Бурята гърми, набира сила
(дори не крие тайните си вече!)
налита: с мощ убийствено красива
и с тътен разпилял се надалече!...
И сякаш тътне Цялата Вселена,
гори до хоризонта чак Морето,
от мълниите, в огненочервено,
запалва се от край до край небето...
... но зная аз, че силата, която
се нагнетява над брега свирепо
схихийно разлюлява и водата
и често стига хора всред Морето...
... А Буря ли такава те подхване,
там нейде на Морето „по средата“
и си изгубен, полужив останал –
разчиташ, общо взето, на „съдбата“!...
Дори и нямаш време за тревога
и шансът ти едничък за спасение –
единствено молитва е към Бога!...
– А вярваш или не е без значение!...
... Но чуеш ли прекрасните Сирени
със песните им мамещи – нататък,
разбираш, че в изтичащото Време:
и пътят ти отчайващо е кратък!...
13.05.2020. / Едно време в Атлантика
© Коста Качев Всички права запазени