В синята си люлка е заспало
до хоризонта в утрото морето,
морно чело е допряло
в бледата зора и небето.
Тихо уморени вълните
от непрестанния, денонощен бяг,
след целувка бърза със скалите,
полягат на пясъчния бряг.
Като пеперуда криле в здрача
лодка развяла е платната,
устремена по вълните подскача,
в пяна чезне й следата.
Самотна чайка полетяла
стремглаво към нея полита,
за простора ли пак закопняла
бързо нагоре отлита.
Към луната спряла в небето,
бледнееща там във висините,
към лазурния воал, където
една по една заспиват звездите.
Проблясват първите лъчи,
слънцето сменя зората,
в гирлянди сребърни блести
брегът от капчиците на росата.
© Никола Яндов Всички права запазени