Студените вихри бездомни завихрили облаци сняг, препускат се бесни и злобни във шеметен, яростен бяг. Настръхнал светът се пробужда във синкав предутринен здрач и пак се в мъглите забулва, посърнал във унес и плач. Развихрени хали метежни зловещо се кискат, реват. Кат змийки в пътеките снежни се гърчат, извиват – пълзят. Навъсена, шумна, тълпата потрепва, трепери - гълчи, печално и тъжно в мъглата бесилото черно стърчи. Във утрото ледно-студено отпреде разгърден стои героят - над него въжето люлее се, страшно виси. И попът молитвено вяло прошепва в страха си едва: - Покай се за грешките, чадо, пред мене и кръста сега. - Да мреш за България, отче, е сладка, свещена мечта. Безволно и хило отроче на робство и страх е смъртта. Забравил семейство, любима - да жертвам живота си мил, отдавна на род и родина да служа съм се посветил. И после увисна обесен, величествен кат исполин. Простена, дълбоко потресен, балкана за свидния син. И халите вият в полето, настръхнал светът се е свил, проклина и плаче небето, милее - юнака любим... О, спрете се, вихри проклети, ти, слънце, отново изгрей!... Да помним свещени завети и Левски във нас да живей... 04.02. 2009 г.
Следващо от категорията
Следващо от автора