В океана от мисли и идеи,
в спомени и пътища възможни,
за които човек така копнее,
чертаят се карти прости и сложни.
Не се ли научиш умело да плуваш,
на теченията от мисли да си господар,
не ще можеш смело да рискуваш,
да се научиш да губиш – безценен дар.
Не можеш ли да бъдеш странник,
дори сред хората най-любими,
ще бъдеш ти вечно поданик
на чувства и желания непоколебими!
Любов сляпа, без капка мъдрост,
жажда несломима, непокорима -
на душата тежка оскъдност,
дилема без решение, неразрушима.
Голата истина е болка, остра и чиста,
режеща и сърце, и разум, хаотична.
Илюзията е красива, веща, напориста –
лъжа над лъжа, приятна, методична.
Обикнеш ли в илюзията лъжата,
със сърце и разум, с отворени ръце,
губиш ти земята под краката,
казваш "пет" на "две плюс две".
Така умира свободата – в човека, във света,
покорена от лъжата, от лесното, от любовта!