Рано е, утро е.
И мирише на студ.
Сняг покрил е земята.
Огън кладат.
Царевичаци пукат,
горящи.
Ден като другите, зимен.
Ден ... за разплата?!
Въртят белокаменно
колело колячите.
Ножове точат.
Днес е ден зимен -
колeден.
Ще се прощават
с свинята.
Кочина, кончина...
Гърлен писък... И толкова.
Зима е. Бяло е.
Само сред двора
лежи свинята.
И край нея –
суетят се колячи.
С греяно вино
във чашите,
...
искат й прошка.
За да си стоплят
...душата.
Пръжки цвърчат връз жарта.
На ден не като другите -
виден ден - Колeда.
© Нели Всички права запазени
Честита Коледа, Нели!