За всеки път, когато исках да крещя,
но само тихо свивах рамене;
за всички дни, в които исках да летя,
а грубо в камъните търках колене,
за всяка дума – плахо премълчана,
за всяка мъчно скрита рана,
за всеки опит следващ за промяна,
за всяка радост – тайно преживяна,
за всяка мисъл, трепет, смях,
за нощите, пропити с страх,
за дните дълги – безконечни,
за постъпките тъй груби – нечовечни,
за всичко казано и премълчано,
за всичко дирено и пропиляно,
за бедността на ценностните ми богатства,
за чиято шир благоприятства
мойто разболяно същество –
обвито в черно, слузно вещество,
презряно от понятния всемир,
поканено при Дявола за пир.
То храни се със собствената плът,
изпива черната си кръв –
наказано завинаги да броди,
между световете да пълзи, да ходи,
но скрито за познати да остава.
На светли дни се не надява,
куцукайки през ад и рай препуска,
но да се подслони сред тях – не се допуска.
Така обречено на празна вечност,
то губи някогашната си човечност,
която по-преди не бе ценило
и що превърна го във същество изгнило.
© Мариана Димитрова Всички права запазени