Нещо сякаш се обърка с времето на пролетта.
Вместо да си спи дълбоко, тя надзърна вън в нощта.
Сънено премига с топли, слънчеви очи...
Стреснатата зима, смаяно се сви.
Дръпна се дълбоко в сенките...
За пръв път видя как се будят вейките.
Беше запленена от този подранил живот.
Дискретно си покри косите
и смири до себе си вятъра - койот.
Пролетта пристъпи, мислейки, че е сама.
Заплете мрежа от небесна синева,
изпра я в незаспалите реки
и с нея уморената земя покри.
Сякаш беше зимно чудо!
Зимата беше кротка и добра.
Скрита в мрака, кротко своя час изчака.
Че не е сама, пролетта така и не разбра.
Накрая, сметнала, че е доволна,
тя се прибра, легна и заспа.
А добрата, бяла баба, нежно
покри я с новичко одеяло снежно.
Вече можеше да пусне зимните си ветрове.
Трябваше да се погрижи за подранилите цветове,
за хората и за дивите зверове...
Трябваше да покрие планинските чела,
за да може после за реките да има вода...
Накрая, доволно тръсна глава.
Беше си взела времето! Беше си дошла!
© Маргарита Ангелова Всички права запазени