Зимна приказка навън ехти,
но с край щастлив ли ще е тя?
Студ сковал е горските елхи,
И гарван грозно песента запя.
Черен ден е за народа, като вчера.
Като онзи ден и миналия даже.
Хората вървят с наведена глава
и молят се на Бог да се покаже.
Рови в кофата жена, дано намери,
коричка хляб за своите деца.
От тази приказка ще потрепери,
дори и в ада, злия Сатана.
Друг е седнал, на площада проси.
Милостиня ще получи, но отде?
Че всички днеска ходят боси,
всеки мисли как да откраде.
Засмян човечец с кожено палто,
съдрано вече от година, две
но усмивката не сваля, че защо?
Ще се радва и на топлото кафе.
Без значение е неговата орис.
Знае го и пак ще премълчи.
Преглътва глътка и със горест,
ще се усмихне и ще продължи.
© Иван Иванов Всички права запазени