Цял живот те нося като кръст -
почти пет века желание!
Пазя те в себе си тайно,
като хайдушки огън в Балкана.
Търся след падение и мрак
словото на Ботев и на Левски.
Стоя жаден и тъжен
край кладенчето на Бенковски...
Изстрадан празник. Болка и възторг.
Кръвен данък. Жертвена Голгота.
© Стойчо Станев Todos los derechos reservados