Издъхна във алени пръски деня,
по небето разля се мастилно петно
и ето с убийство роди се нощта –
изчадие древно, безмилостно, зло.
Леден вятър посече тревите
и с жален писък стаи се в листата,
но ето сред мрака изгряха звездите
и плахо проблесна луната.
Нейде долу в града полунощния час
отброи звън камбанен и после замря,
а далеч върховете среднощната власт
възвестиха навред с тишина.
Но ето гората притихна в уплаха,
из нейните дебри изви се мъгла.
Две сенки пълзяха към вехтата стряха
с безплътни неземни тела.
А той лежеше във малката хижа,
сънят не спохождаше морни очи.
Пак беше измъчван от болка и грижа
и виждаше низ от отминали дни.
Внезапно изтръгнат от мислите тежки,
той вдигна глава уморен,
че беше дочул гласове нечовешки
да дирят духа му сломен.
И ето единият глас заговори
изпълнен със вино и мед,
и сладост, и волни безкрайни простори,
и блянове ярки безчет:
„Стани, простосмъртни, ела
във моето царство на радост и страст!
В краката ти аз ще положа света,
ще ти дам безграничната Власт.
Ще направя от тебе аз бог-господар
и всеки покорно ще скланя глава.
Аз за душата най-ценния дар
ще ти дам – ще ти дам свобода.
Едничко ще искам от теб във отплата –
в забрава обвий честността.
Дългът, доблестта, що грозят ти душата,
предай ми и твой е света!“
Тук внезапно намеси се вторият глас,
безпощадно студен кат железни окови,
без капка съблазън, без ласка и сласт,
занарежда той думи сурови:
„Ела, простосмъртни, при мене ела,
предай ми ти своите светли мечти
и тогава, помни, ще ти дам радостта
от честния труд и от морните дни.
Тогаз във света ще оставиш следа –
плода на своите честни ръце.
На тебе во веки безсмъртен духа
ще живее във малкото детско сърце.
Цената, сам виждаш, ще бъде висока –
желая аз твоите младост и плам,
но ти не наричай ме мене жестока.
Властта над смъртта е подарък голям.“
Тъй стаени под вехтата стряха
те мамеха младата смъртна душа,
за блянове, мъдрост и мощ ѝ шептяха,
а плахо на изток проблесна искра.
И ето напусна той твърдото ложе,
пристъпи сред нова зора,
с усмивка, спокоен, ръка той предложи
на двете безсмъртни тела.
И каза с глас силен: „Простете,
дори проклет аз да бъда во век,
не ще избера аз една, а и двете,
избирам, защото… съм просто човек!“
© Todos los derechos reservados